Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /public_html/index.php on line 16

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /public_html/index.php on line 17

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /public_html/index.php:16) in /public_html/engine/session_helper.php on line 14

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /public_html/index.php:16) in /public_html/engine/session_helper.php on line 14
Szkolenie

SZKOLENIA

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z ofertą szkolenia pt:


„System HACCP w branży spożywczej”

 

Szkolenie organizowane jest przez  firmę Qualitex – Konsulting s.c. przy współpracy z firmą Quality Assurance Poland z Wrocławia. Szkolenia prowadzone jest przez konsultantów w dziedzinie systemu HACCP i specjalistów z zakresu branży spożywczej, posiadających wieloletnie doświadczenie poparte wiedzą praktyczną na temat przemysłu spożywczego, a także Prawa Żywnościowego.


Adresaci szkolenia:

Szkolenia przeznaczone są dla pracowników firmy, nowo przyjmowanych lub sezonowych pracowników, dyrekcji, kierownictwa, specjalistów ds. jakości, itp. oraz osób indywidualnych.

Cel szkolenia:

  • Nabycie umiejętności, które umożliwią wdrożenie Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej (GMP/GHP) oraz systemu HACCP w zakładach,
  • Zapoznanie się z tematyką bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
  • Poznanie zasad wdrażania systemu bezpieczeństwa żywności w oparciu o Codex Alimentarius/ISO 22000,
  • Uzyskanie specjalistycznej wiedzy z zakresu regulacji prawnych obowiązujących w zakresie bezpieczeństwa żywności.


Korzyści z udziału w szkoleniu:

  • Uzyskanie niezbędnej wiedzy z zakresu dostosowania przedsiębiorstwa i jego pracowników do wymogów systemu HACCP,
  • Otrzymanie zaświadczenie o odbyciu szkolenia, które stanowi potwierdzenie kwalifikacji dotyczących zasad wprowadzania systemu HACCP (zgodnie z wymogiem załącznika II rozdział XII rozporządzenia (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych)

 

Czas trwania szkolenia: 2 dni

Lokalizacja szkolenia: Hotel "SŁOWIK" w Poniatowej

Cena: 800,00 brutto

W cenę wliczono:

  • nocleg w hotelu wraz z wyżywieniem i przerwami na kawę;
  • komplet materiałów szkoleniowych + płyta CD;

(Cena bez zakwaterowania - 650 zł brutto)

PROGRAM SZKOLENIA:

I. POLSKIE I UNIJNE WYMAGANIA PRAWNE W ZAKRESIE ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI

  • Przepisy Ustawy o żywności i żywieniu oraz rozporządzeń szczegółowych odnoszących się do bezpieczeństwa produkcji i obrotu żywnością,
  • Wymagania instytucji kontrolnych w praktyce działalności przedsiębiorstw,
  • Odpowiedzialność producenta / handlowca.


II. ZASADY DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ (GMP) I DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ (GHP) W PRODUKCJI I OBROCIE ŻYWNOŚCIĄ

  • Rodzaje zagrożeń żywności i ich źródła,
  • Źródła zakażeń i zatruć pokarmowych oraz główne choroby przenoszone drogą pokarmową,
  • Obszary funkcjonowania zasad GHP,
  • Obszary funkcjonowania zasad GMP,
  • Sporządzanie procedur, instrukcji i rejestrów jako warunek prawidłowej kontroli wewnętrznej w zakładzie, zgodnie z omówionymi zasadami GHP i GMP.

III. PODSTAWOWE INFORMACJE NT. SYSTEMU HACCP

  • Znaczenie systemu dla bezpieczeństwa żywnościowego konsumentów,
  • Historia i terminologia systemu HACCP,
  • 7 zasad systemu HACCP,
  • 12 etapów wdrażania systemu HACCP - czyli, jak poruszać się po systemie podczas wdrażania poszczególnych zasad.

IV. WYTYCZNE AUDYTU SYSTEMU HACCP

  • Audyt: terminologia, rodzaje, cele, obowiązki stron audytu.
  • Kryteria planowania audytów wewnętrznych.
  • Zasady przygotowania i przeprowadzania audytu.
  • Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
  • Zasady przygotowywania raportów z audytów, ich role w systemie zarządzania jakością.
  • Działania poaudytowe.

 

Karta zgłoszenia do pobrania


Menu

Oferta
GMP GHP
HACCP
ISO 9001
ISO 22000
IFS, BRC
DORADZTWO (OUTSOURCING)
PEŁNOMOCNIK ds. JAKOŚCI
SZKOLENIA
AUDITY
RECEPTURY