Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /public_html/index.php on line 16

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /public_html/index.php on line 17

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /public_html/index.php:16) in /public_html/engine/session_helper.php on line 14

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /public_html/index.php:16) in /public_html/engine/session_helper.php on line 14

ISO 22000

Nowa norma dla branży spożywczej - ISO 22000 „System zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym”.

Nowy międzynarodowy standard ISO 22000 łączy wymagania systemu HACCP (zgodnego z Codex Alimentarius) oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych, Dystrybucyjnych itp.).

Ponadto standard jest kombinacją następujących elementów:

  • komunikacji w łańcuchu żywnościowym,
  • systemu zarządzania,
  • kontroli procesu.

Najważniejszą zaletą normy ISO 22000 jest skierowanie jej do wszystkich organizacji uczestniczących w łańcuchu dostaw żywności:

  • producentów żywności
  • rolników,
  • producentów dodatków do żywności,
  • producentów pasz,
  • sieci handlowych,
  • producentów opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością
  • branży HO-RE-CA (hotele, restauracje, catering),
  • firm sprzątających w zakładach spożywczych,
  • firm świadczących usługi transportowe,
  • firm świadczących usługi magazynowania i dystrybucji,
  • dostawców sprzętu i wyposażenia,
  • wszystkich innych organizacji pośrednio zaangażowanych w łańcuch żywności.

 


Korzyści wynikające ze spełnienia normy ISO 22000

  • Wymagania normy ISO 22000 umożliwią zaplanować, zaprojektować, wdrożyć, utrzymywać i aktualizować system zarządzania bezpieczeństwem żywności.
  • Oszacować i ocenić wymagania konsumentów,
  • Wykazać efektywną komunikację z wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego,
  • Wykazać zgodność z prawem żywnościowym,
  • Starać się o uzyskanie uznawanego na całym świecie certyfikatu.

Celem normy jest dostarczenie bezpiecznego wyrobu gotowego do klientów i konsumentów.


Menu

Oferta
GMP GHP
HACCP
ISO 9001
ISO 22000
IFS, BRC
DORADZTWO (OUTSOURCING)
PEŁNOMOCNIK ds. JAKOŚCI
SZKOLENIA
AUDITY
RECEPTURY