Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /public_html/index.php on line 16

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /public_html/index.php on line 17

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /public_html/index.php:16) in /public_html/engine/session_helper.php on line 14

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /public_html/index.php:16) in /public_html/engine/session_helper.php on line 14

HACCP

W chwili przystąpienia Polski do Unii Europejskiej wszystkie firmy zajmujące się produkcją i dystrybucją żywności zostały zobowiązane do wdrożenia i stosowania systemu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), tj. w tłumaczeniu Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) jest systemem, który pozwala zminimalizować zagrożenia, jakie dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności powstają na różnych etapach jej produkcji i dystrybucji. Za zagrożenie uważa się wszystko to, co może przynieść szkodę konsumentowi. Tradycyjne systemy kontroli jakości w zakładach przetwórstwa spożywczego polegają na badaniu produktu końcowego, co umożliwia wyeliminowanie towaru nie spełniającego wymogów jakościowych. System HACCP ma nad nimi tę przewagę, że pozwala na zapobieganie wytwarzaniu nieodpowiednich jakościowo produktów, eliminując zagrożenia w momencie ich powstawania.

System HACCP opiera się na 7 zasadach, które mają zastosowanie we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego. Zakład wdrażający HACCP musi:

  • Przeprowadzić analizę wszelkich potencjalnych zagrożeń, które mogą wystąpić na poszczególnych etapach produkcji, a także oszacować, które z nich są najistotniejsze i opracować metody ich kontroli oraz likwidacji,
  • Określić Krytyczne Punkty Kontroli (CCP), czyli miejsca w procesie technologicznym, w których należy zachować szczególne środki ostrożności ze względu na wysokie prawdopodobieństwo powstania tam zagrożeń,
  • Ustalić granice krytyczne dla każdego CCP, czyli takie wartości mierzonego tam zagrożenia, których nie można przekroczyć bez pogorszenia bezpieczeństwa zdrowotnego produktu końcowego danego procesu technologicznego,
  • Ustalić system nadzorowania CCP - dla każdego CCP należy określić system kontrolowania pojawiających się tam zagrożeń,
  • Ustalić działania, które muszą być podjęte, jeśli granice krytyczne w danym CCP zostaną przekroczone. Działania te powinny prowadzić do obniżenia poziomu zagrożenia, a także dotyczyć postępowania z towarem wyprodukowanym w czasie, kiedy granice krytyczne zostały przekroczone,
  • Ustalić postępowanie sprawdzające, czy system HACCP działa poprawnie,
  • Opracować system prowadzenia dokumentacji dotyczącej funkcjonowania HACCP.

Korzyści wynikające ze spełnienia normy HACCP

  • Zastosowanie systemu HACCP gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
  • Dobrowolnie uzyskany certyfikat HACCP może służyć jako element marketingowy.
  • Od 1 maja 2004 roku wszystkie polskie firmy żywnościowe są zobowiązane do wprowadzenia systemu HACCP (Dz.U. z 2003 r. nr 208, poz. 2020 wraz z poź. zmianami). Wprowadzenie tego systemu jest zatem niezbędne do działania firmy żywnościowej w zgodzie z prawem.

Menu

Oferta
GMP GHP
HACCP
ISO 9001
ISO 22000
IFS, BRC
DORADZTWO (OUTSOURCING)
PEŁNOMOCNIK ds. JAKOŚCI
SZKOLENIA
AUDITY
RECEPTURY