Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /public_html/index.php on line 16

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /public_html/index.php on line 17

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /public_html/index.php:16) in /public_html/engine/session_helper.php on line 14

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /public_html/index.php:16) in /public_html/engine/session_helper.php on line 14

GMP GHP

DOBRA PRAKTYKA PRODUKCYJNA I HIGIENICZNA (GMP / GHP)

Posiadanie systemu GMP / GHP w firmach branży spożywczej staje się obecnie standardem. Dla firm posiadających, bądź wdrażających system HACCP - GMP stanowi niezbędną jego podstawę. Dziś każde wdrożenie HACCP musi być poprzedzone wdrożeniem GMP.


Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) Działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem. Jest to zbiór procedur, sposobów postępowania i kontroli gwarantujących, że wytworzone produkty spełniają wymagania jakościowe, takie jak: jakość zdrowotna czy bezpieczeństwo żywności. GMP występuje najczęściej w formie kodeksów, czy ksiąg GMP, w których to zawarte są wszystkie wymagania, jakie organizacja (przedsiębiorca) powinien wdrożyć, aby nie narazić się na naruszenie przepisów prawa. GMP swym zakresem obejmuje wszystkie obszary produkcji żywności, zaczynając od surowców, przez przetwórstwo, produkcję, kontrole populacji szkodników, działania związane z personelem, szkolenia, czy dystrybucję wyrobów gotowych.


Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) Działania, które musza zostać podjęte, oraz warunki higieniczne, które musza być spełnione na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. GHP dotyczy spraw związanych z higiena produkcji, swym zakresem obejmuje:

  • Higieny osobistej i stanu zdrowia osób wykonujących prace w procesie produkcji i w obrocie żywnością,
  • Procesów mycia i dezynfekcji,
  • Zaopatrzenia w wodę,
  • Usuwania odpadów i ścieków,
  • Kontroli zabezpieczenia przed szkodnikami,
  • Kwalifikacji i szkoleń pracowników,
  • Konserwacji maszyn i urządzeń.

Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej należy wdrożyć przed wprowadzeniem w zakładzie systemu HACCP.

Mają one na celu stworzenie warunków do wytworzenia żywności bezpiecznej pod względem higienicznym.


Menu

Oferta
GMP GHP
HACCP
ISO 9001
ISO 22000
IFS, BRC
DORADZTWO (OUTSOURCING)
PEŁNOMOCNIK ds. JAKOŚCI
SZKOLENIA
AUDITY
RECEPTURY